Matavfall

I Sundbyberg ska restauranger och andra livsmedelsverksamheter sortera ut sitt matavfall separat. Även andra verksamheter som vill är välkomna att sortera ut matavfallet.

Matavfall i kärl

Sundbyberg Avfall & Vatten äger avfallskärlen och levererar dem när du gjort en beställning. Välj hur många du behöver och om du vill få hämtning en eller två gånger i veckan. I abonnemanget ingår även papperssäckar att sätta i kärlen så att de inte blir så smutsiga. Kärlen rymmer 140 liter.

Matavfall i tank

Matavfallskvarn kopplad till en tank bör installeras hos livsmedelsverksamheter med fler än 200 tillagade portioner per dag och skolor/förskolor med fler än 70 barn och tillagningskök. Vid nybyggnation brukar det här systemet installeras av den som bygger huset. Verksamhetsutövaren brukar sedan ta över det och sköta underhållet av både kvarn och tank.

System med tank är hygieniskt och minskar problem med lukt och kladd. Tanken behöver vanligtvis inte tömmas lika ofta som 140-literskärlen. Systemet kan även användas där bra avfallsutrymmen saknas.

Det här får läggas i matavfallet

  • Råa eller tillagade rester av till exempel grönsaker, frukt, fisk, fågel, kött, ägg och mjöl
  • Ben från fisk och fågel (inte köttben)
  • Skal från frukt och grönt
  • Bröd, kex, kakor och bullar
  • Choklad och annat godis
  • Hushållspapper (ofärgat)
  • Kaffesump, kaffefilter och tepåsar

Nej tack! Exempel på vad som INTE får läggas i matavfallet

  • Stora köttben
  • Örtkrukor och blommor
  • Jord, lera och sand
  • Fimpar, aska och snus
  • Kapsyler och vinkorkar
  • Stearin
  • Tuggummi
  • Dammsugarpåsar och andra städsopor
  • Plast (även så kallad bioplast)