Jultips i sista minuten

2017-12-22

Är du på julklappsjakt i sista minuten? Fina, unika julklappar som inte belastar miljön finns ofta att hitta i second hand-butiker.

När du handlar begagnat räcker både jordens resurser och din plånbok betydligt längre. Allt från leksaker, böcker och spel till heminredning och kläder finns ofta till bra priser i second hand-butikerna.

Även paketinslagningen går att göra mer hållbar. Tänk kreativt, kanske finns något du tänkt lämna till återvinning som du kan använda? Tidningspapper, sidor ur ett glossigt magasin, gamla skokartonger, plåt- eller glasburkar kan bli riktigt bra till julklapparna. Eller varför inte en tygpåse, som den som får julklappen kan återanvända?

Fler hållbara tips – så gör du med återvinningen

  • Presentpapper sorterar du som pappersförpackningar, snören kastas i hushållssoporna.
  • Värmeljus sorteras som metall. Kom bara ihåg att ta loss den lilla veken från behållaren – för att återvinningen säkert ska fungera.
  • Använd så mycket som möjligt av julmatsresterna i nya maträtter. Det som ändå blir kvar lägger du i matavfallsinsamlingen – om det finns där du bor. Då gör matresterna nytta genom att bli till biogas och biogödsel.
  • Apropå mat – se till att stekfett och matolja inte hamnar i avloppet där det stelnar och kan orsaka stopp. Större mängder fett kan du samla i en petflaska, som sedan lämnas till återvinningscentralen eller kastas i hushållssoporna.
  • När julgranen gjort sitt, lämna den till vår julgransinsamling. Håll utkik för mer info om tid och plats.