Sommar, sol och matavfall

2018-06-28

Under sommaren då det är varmt kan matavfallet behöver lite extra omsorg för att inte orsaka olägenhet. Här har vi samlat användbara tips för hur du hanterar ditt matavfall under den varmare årstiden.

Inne i köket:

  • Låt matavfallet rinna av ordentligt innan det läggs i papperspåsen.
  • Använd den särskilda påshållaren/korgen, så att papperspåsen får luft och inte blir blöt.
  • Blanda i tidningspapper eller ofärgat hushållspapper.
  • Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop den innan den slängs i kärlet.
  • Skölj räk- och kräftskal i kallt vatten. Slå sedan in dem i ett tidningspapper innan du lägger det i papperspåsen. Då luktar de inte lika illa.

Ute vid bruna tunnan:

  • Spola ur tunnan regelbundet.
  • Försök att ställa tunnan på en skuggig och vädrad plats.
  • Spreja lite ättika på botten och väggarna i tunnan. Det ger fräschare lukt och hjälper även till att avskräcka flugor.
  • En tidning kan läggas i botten av tunnan för att suga upp fukten.

Visste du att…

  • En påse matavfall ger biogas som räcker till 4 kilometers körning med en biogasbil.
  • En påse matavfall ger också biogödsel som räcker för att odla havre till ca 15 portioner havregrynsgröt.

Tack för maten!