Så gör du med fallfrukten

Fallfrukten som just nu fyller våra trädgårdar är perfekt att använda för att tillverka biogas och biogödsel. Så låt frukten fortsätta göra nytta i stället för att bara ligga och skräpa.

Är du en av dem som välsignats med fruktträd och mängder av frukt som du inte hinner ta hand om? Förutom att skänka bort frukten, göra must, mos, pajer, frysa in och torka kan du även lämna din frukt på någon av SÖRABs återvinningscentraler. Om du har ett trädgårdsavfallskärl kan du också lägga en mindre mängd fallfrukt där (max en fjärdedel av kärlet, annars blir det för tungt).

Vad händer med fallfrukten?

Från återvinningscentralen går fallfrukten och övrigt trädgårdsavfall vidare till Eons organiska biogasanläggning i Upplands-Bro. Där utvinns biogas och ett organiskt gödselmedel (biogödsel) ur materialet.

– Vi tar hand om matavfall, hästgödsel, trädgårdsavfall och lite annat organiskt. I våra tre olika rötkammare äter en bakteriekultur avfallet och till slut blir det alltså biogas och biogödsel. Biogasen distribueras sedan ut på tankstationer runt om i Stockholm som bränsle till bilar, bussar och lastbilar, säger Mattias Lindblad som är driftchef på Eon.

Genom att återvinna fallfrukten är du med och sluter kretsloppet. Det spelar ingen roll vilket skick frukten är i när du lämnar in den tillsammans med ditt trädgårdsavfall, allt tas omhand och kommer till nytta.

Fruktförmedling för ätbar frukt

Vill du skänka bort frukt som går att äta? Sök på nätet efter fruktförmedling så hittar du tjänster där du kan komma i kontakt med andra som gärna vill ha frukt. Win-win för alla!