Återvinning i juletid 2023

PUBLICERAD 2022-12-20 19:12 UPPDATERAD 2023-01-04 14:01

Trasiga ljusslingor, presentpapper och kartonger – i juletid blir det lätt extra mycket som ska återvinnas. Här kommer en liten guide för vad du lämnar var och öppettider under helgerna.

Ljusslingor, tomma kartonger och julgranar

  • Har julbelysningen slutat fungera? I bästa fall räcker det att byta ut enstaka smålampor, men ibland måste hela armaturen kasseras. Kom ihåg att allt som drivs via sladd eller batteri är elektronik som kan innehålla miljöfarliga ämnen. När elektriska prylar har gjort sitt sorteras de som el-avfall, som du kan lämna till Mobila återvinningscentralen eller Returkassen
  • Pyntet kanske också har sett bättre dagar. Glitter och julgranskulor går bra att slänga i hushållssoporna. Julgranskulor av glas är bäst att slå in i tidningspapper för att undvika skärskador.
  • Julafton, paketöppning, och ett hav av snören, presentpapper och kartonger? Snören kastar du i hushållssoporna, medan presentpapperet och kartongerna sorteras som pappersförpackningar.
  • Julens mat är ju så god! En påminnelse bara: se till att stekfett och matolja inte hamnar i avloppet där det stelnar och riskerar att orsaka stopp. Mindre mängder fett kan du torka upp med en bit papper och slänga i matavfallspåsen eller hushållssoporna. Större mängder samlar du i exempelvis en petflaska, som du sedan lämnar till Returpunkten eller återvinningscentral.
  • Tjugondedag Knut, då ska julen ut …? I början på januari brukar det i varje fall vara dags att kasta ut julgranen. Lämna den då till vår julgransinsamling.

Öppettider under julhelgerna 2022/2023

Returpunkten på Landsvägen

Grovavfallspunkten på Valkyravägen

Återvinningscentraler

Vi önskar trevliga helger!