Tio babushkadockor står på rad med den största dockan till vänster.

En förpackning i en förpackning i en förpackning…

PUBLICERAD 2020-12-16 16:12

Nu näthandlar vi som aldrig förr och varor skickas kors och tvärs över landet. Och varje beställd vara kommer i en förpackning som ska ta vägen någonstans. Här informerar vi om ökad tömning på återvinningsstationer och ger några enkla tips på hur du undviker att gå vilse bland kartongerna.

I Sverige råder producentansvar när det gäller förpackningar. Det innebär att det är de som producerar förpackningar som också ansvarar för att samla in och återvinna dem. Producenterna är samlade i Förpacknings och Tidningsinsamlingen (FTIAB) och det är alltså de som tömmer och städar på återvinningsstationerna runt om i staden.

Ökade insatser vid återvinningsstationerna över helgerna

Insamlingen av förpackningar vid återvinningsstationerna i hela länet har under corona-pandemin ökat kraftigt. Med rekommendationer om att näthandla så kommer denna ökning med stor sannolikhet att bestå. FTI gör därför flera insatser för att möta ökningen:

  • Tätare tömningar vid alla återvinningsstationer.
  • Tillfälliga behållare ställs ut vid de stationer som redan har maximal tömning.
  • Särskilda ”sopbilar” kommer att cirkulera för att enbart plocka förpackningar som hamnat utanför behållare.
  • Tömning och städning sker alla dagar i veckan, oavsett helgdag eller vardag.
  • FTI:s kundtjänst nås som vanligt under vardagar. På röda dagar och helger finns en jour för att hantera inkomna ärenden.

Du kan hjälpa till

Se till att dina förpackningar är tömda när du lämnar dem. Om du dessutom trycker ihop och plattar till så mycket som möjligt tar de mindre plats. På FTI:s hemsida kan du se när tömning av behållare skett och när nästa är planerad.  Kanske kan du planera din tur till återvinningen just efter en tömning?

Fullt på återvinningsstationen?

Har du ändå otur och kommer till en station med proppfulla behållare? FTI vill gärna att du hör av dig och berättar om det finns behov av extra tömning eller städning vid någon station. Anmälan av fulla behållare gör du enkelt via webbformulär som du hittar bland länkarna här intill.

Innan du återvinner

Nu blev det ju en massa måsten, och det har de flesta av oss redan så det räcker.  Så innan du är duktig och rusar ner till återvinningen med dina förpackningar, varför inte stanna upp en stund. Kanske kan du prova något av följande:

  • Passa på att njuta av innehållet i förpackningarna.
  • Ta ett rejält hopp när du ska platta till den stora kartongen (men ta det försiktigt).
  • Spara så många kartonger du har plats för. Perfekt att använda när du ska slå in mjuka paket.
  • Låt ett barn, djur eller annan leksugen individ bygga kojor, gömma sig eller bygga ett högt torn av kartonger.

Vad gör du med dina överblivna förpackningar? Dela gärna med dig av dina tips på vår Facebooksida.