Fira Världstoalettdagen – sluta fulspola

Kiss, bajs och toalettpapper. Det är det enda du ska spola ner i toaletten. På FN:s Världstoalettdag den 19 november uppmanar vi dig att sluta ”fulspola” för att rädda vårt vatten.

I Sverige är vi lyckligt lottade med väl fungerande avloppssystem och tillgång till toaletter – men vi behöver bli bättre på att bara spola ner rätt saker. Tamponger, tops, våtservetter och hushållspapper är exempel på saker som du inte ska spola ner i toaletten – det är ”fulspolningar”.

Det som händer om du spolar ner annat än kiss, bajs och toalettpapper är att risken ökar för stopp i avloppet, översvämningar och utsläpp av orenat vatten i våra sjöar och vattendrag. Inte så fräscht! Men du kan enkelt hjälpa till att hålla vårt vatten rent genom att sluta fulspola.

På ett globalt plan finns större utmaningar. Toaletter räddar liv genom att minska spridningen av sjukdomar, men idag lever 4,5 miljarder människor utan ett säkert sätt att kunna gå på toaletten. Ett av FN:s globala hållbarhetsmål handlar om att ”säkra tillgången till vatten och sanitet för alla” och under Världstoalettdagen sätter vi fokus på frågan. Läs gärna mer om FN:s arbete kring detta i länken här intill.

DETTA FÅR DU SLÄNGA I TOAN:

Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter däremot löses inte upp av vatten.

SLUTA FULSPOLA – BÄSTA TIPSET:

Ha alltid en papperskorg på toaletten där du kan slänga hushållspapper, våtservetter och annat skräp.