Fira Världsvattendagen – ta en dusch

PUBLICERAD 2022-03-21 08:03 UPPDATERAD 2022-03-18 11:03

Över fyrtio kommuner införde bevattningsförbud någon gång under förra året. I Sundbyberg har vi sällan behövt gå så långt, men även för oss är det viktigt att använda vattnet smart så att vi slipper obehagliga överraskningar. 22 mars firar vi FN:s Världsvattendag – med att ta en dusch!

I Sverige har vi länge sett rent vatten som en självklarhet. Men klimatförändringar och befolkningsökning innebär att vi behöver hushålla mer med vattnet. I Sverige gör vi av med cirka 140 liter vatten per person och dygn. I Danmark och många andra länder i Europa är motsvarande siffra 100 liter. Varför ser det ut på detta vis? Som tur är finns det många enkla sätt att minska din vattenanvändning utan att ge avkall på bekvämlighet.

Världsvattendagen 22 mars

Den 22 mars infaller Världsvattendagen, FN:s dag för att lyfta betydelsen av vatten. I vår omvärld ser vi kraftigare svängningar i vattnets kretslopp och risken för översvämningar, skyfall, brist på dricksvatten, och extrem torka har ökat. Det livsviktiga vattnet går som en röd tråd genom allt som har med klimatet att göra.

Årets tema för Världsvattendagen är Grundvatten – att göra det osynliga synligt. Läs gärna mer om Världsvattendagen genom att följa länkarna här intill.

6 tips – så sparar du vatten i vardagen.

  • Stäng av kranen när du borstar tänderna.*
  • Fyll disk- och tvättmaskinen helt (en halv maskin drar lika mycket vatten som en hel).
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Ha en kanna vatten i kylen så slipper du spola tills vattnet blir kallt
  • Duscha i stället för att bada, ta kortare duschar och stäng av kranen när du tvålar in dig.
  • Vattna trädgården sparsamt, morgon eller kväll och gärna med regnvatten.

*Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar tänderna sparar de 100 liter vatten per dag.