Länge leve dina prylar och kläder!

Mellan 18 och 26 november pågår EU-kampanjen Europa Minskar Avfallet. Årets tema är återbruk. I Sverige är vi bra på att återvinna men fortfarande är mängden avfall alltför stor. Ett sätt att råda bot på det är att ge prylar och kläder ett längre liv genom att låna, dela och återbruka. På så vis hjälps vi åt att spara på jordens resurser.

Här har vi samlat smarta tips och inspiration för dig som vill ge prylar och kläder ett längre liv.

 • Ordna en bytardag på din arbetsplats
  Har du läst ut dina böcker och barnen vuxit ur sina kläder? Kanske har kollegan något annat du behöver? Boka in en dag då de som vill tar med fem saker var och så byter ni.
 • Använd delningstjänster
  Många saker i ett hem används väldigt sällan – som släpvagnar och borrmaskiner. Visste du till exempel att en borrmaskin används i genomsnitt 13 minuter under sin livslängd? På nätet finns olika tjänster som hjälper dig med uthyrning eller lån av saker som det är smart att dela på. Det finns också butiker som hyr ut till exempel verktyg.
 • Lämna kläder nära dig
  Kläder för återbruk kan du lämna till den Mobila återvinningscentralen som ställs upp på olika platser i Sundbyberg varannan tisdag året om. Läs mer här.
 • Prova att inte köpa något på en hel dag
  Varje år i november uppmärksammas En köpfri dag (Buy Nothing Day) världen över. I år infaller den fredag 24 november. Syftet är att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster och visa på alternativ. Konceptet är enkelt. Låt bli att handla något under dygnets 24 timmar. Är det lätt eller svårt? Jobbigt eller befriande?
 • Pynta inför första advent?
  I stället för att köpa nytt pynt till ditt hem, prova att besöka en second-handbutik. Där finns ofta vackra, handgjorda dukar och gardiner som någon lagt ner mycket tid på att tillverka. Varför inte låta julen bli en möjlighet att anknyta till generationerna före dig?
 • Återbruka kontorsmöbler
  Fler och fler arbetsplatser har interna bytestjänster för exempelvis kontorsmöbler. Om det inte finns hos dig ännu, diskutera med dina kollegor om hur ni skulle kunna gå till väga för att skapa en.
 • Låt er förskola vara med och tävla om en fin lekmatta.
  Läs mer här: Återbrukstävling för förskolor
 • Låt gammalt bli nytt
  Varför inte låta dina trasiga jeans bli till en unik väska? Dekorera med uttjänta ljusmanchetter i spets? Se efter om vad du har därhemma som ligger och skräpar som kan få ett nytt liv i annan skepnad. Avfall är det som blir kvar när fantasin är slut.