Så återvinner du de gamla hårda klapparna

Levererade tomten några hårda klappar i år? Då tackar vi dig som levererar de gamla hårda klapparna (dvs elektronik som inte funkar längre) till återvinningen. Här kan du läsa om hur du återvinner uttjänta elprylar.

Elektronik innehåller ofta miljöfarliga ämnen som kvicksilver, kadmium och bly. Därför är det viktigt att lämna uttjänta elprylar till återvinning för elavfall. På så sätt kan de farliga ämnena tas om hand och riskerar inte att komma ut i naturen.

Till elektronik räknas saker som drivs av el eller batteri, till exempel datorer, vitvaror, mobiler och belysning. Kom även ihåg spelande vykort och leksaker som rör sig eller låter.

ÅTERBRUKA FUNGERANDE SAKER

Har du fungerande elprylar som du vill göra dig av med? Då är det smartaste förstås att sälja eller skänka bort sakerna – så kommer de till glädje hos någon annan. Och sparar på jordens resurser, eftersom någon slipper köpa en ny elektronikpryl.

HÄR LÄMNAR DU MINDRE ELAVFALL (KOSTNADSFRITT FÖR PRIVATPERSONER)

*Du kan lämna ditt elavfall till alla butiker som säljer elektronik. För alla butiker gäller en mot en, det vill säga när du köper en ny produkt har du möjlighet att lämna en motsvarande gammal produkt till butiken. Större butiker med elektronikförsäljning tar emot all typ av konsumentelektronik mindre än 25 cm oavsett om du handlar en ny eller inte.

SÅ GÖR DU MED STÖRRE ELAVFALL

Spisar, tvättmaskiner, kylskåp och andra vitvaror lämnar du på en återvinningscentral, det är kostnadsfritt för privatpersoner. Du kan också beställa hämtning mot en avgift genom att kontakta Servicecenter.