Så återvinner du i juletid

PUBLICERAD 2021-12-10 13:12 UPPDATERAD 2022-10-03 17:10

I juletid brukar det bli lite extra mycket att lämna till återvinning. Här kommer en liten guide med tips på hur du tar hand om julens avfall.

  • Har julbelysningen slutat fungera? I bästa fall räcker det att byta ut enstaka smålampor, men ibland måste hela armaturen kasseras. Kom ihåg att allt som drivs via sladd eller batteri är elektronik som kan innehålla miljöfarliga ämnen. När elektriska prylar har gjort sitt sorteras de som el-avfall, som du kan lämna till Mobila återvinningscentralen eller Returkassen
  • Pyntet kanske också har sett bättre dagar. Glitter och julgranskulor går bra att slänga i hushållssoporna. Julgranskulor av glas är bäst att slå in i tidningspapper för att undvika skärskador.
  • Julafton och paketöppning, och ett hav av snören och presentpapper! Snören kastar du i hushållssoporna, medan presentpapperet sorteras som pappersförpackningar.
  • Gör du av med många värmeljus? När ljusen brunnit ut sorterar du behållarna som metall. Och kom ihåg att ta loss den lilla veken från behållaren – för att återvinningen säkert ska fungera.
  • Kanske blir det även en del matrester av julmaten. Det bästa är förstås att äta upp alltihop eller använda resterna i nya maträtter. Det som ändå blir kvar lägger du i matavfallsinsamlingen – om det finns där du bor. Då gör matresterna nytta genom att bli till biogas och biogödsel. Skulle det mot förmodan bli något godis över räknas det också som matavfall.
  • Apropå mat – se till att stekfett och matolja inte hamnar i avloppet där det stelnar och riskerar att orsaka stopp. Mindre mängder fett kan du torka upp med en bit papper och slänga i matavfallspåsen eller hushållssoporna. Större mängder samlar du i exempelvis en petflaska, och sedan lämna den till Returpunkten eller någon av SÖRABs återvinningscentraler. Använd en tratt så är det enkelt att hälla över flytande, avsvalnat fett i flaskan.
  • Tjugondedag Knut, nu ska julen ut …? I början på januari brukar det i varje fall vara dags att kasta ut julgranen. Lämna den då till vår julgransinsamling, tider kommer här på webbplatsen inom kort.