Så tar du hand om trädgårdsrester

Våren är här och vi vill passa på att tipsa dig med trädgård eller balkong om hur du bäst tar hand om kvistar, löv och andra växtdelar.

Trädgårdsavfall kan du lämna på återvinningscentralen¹. Om du bor i villa eller radhus kan du också beställa en storsäck² för trädgårdsavfall, mot en avgift. Trädgårdskemikalier lämnar du på återvinningscentralen eller där du kan lämna farligt avfall. Det gäller även så kallade biologiska produkter. Kom bara ihåg att trädgårdsavfall INTE ska läggas i matavfallet.

En hel del kan du också att ta hand om i den egna trädgården:

  • Grenar och kvistar kan du flisa och strö som marktäckare på rabatter eller under buskar.
  • Löv, gräs och andra mjuka växtdelar lägger du lämpligen i en trädgårdskompost, så bryts de ner till näringsrik kompostmull.
  • Jord, grus och liknande är bäst att åka till stora återvinningscentralen med om det inte går att använda i trädgården.
  • Löv, kvistar och annat trädgårdsavfall kan också du också elda, men det är bara tillåtet under veckorna 17, 18, 40 och 41.

 


¹ Bor du i Duvbo eller i närheten och kan vänta till den 19 juni? Då går det också att lämna trädgårdsavfallet till Mobila återvinningscentralen när den står på Solängsvägen 10/Lönnvägen klockan 16.30-19.30.

² En storsäck för trädgårdsavfall rymmer cirka 1000 liter och kostar 800 kr. Bor du i villa eller radhus kan du beställa en sådan via vårt Servicecenter: 08-706 65 00 eller service.stadsmiljo@sundbyberg.se.