En samling med antika saker. Det är en portfölj, en radio, en hatt, en telefon, ett par basketskor, en trehjuling med mera

Så kan du också bli Miljönär

Att vara en Miljönär handlar inte om pengar eller politik, det är en livsstil. En modern, och sund livsstil. En livsstil där vi alla är miljöhjältar i vår vardag. Miljönärer gillar hållbar konsumtion, och när saker går att laga, låna och återanvända!

Miljönärer älskar när man kan ge saker ett längre liv. Varför köpa ett par nya skor bara för att sulan blivit sliten på dina favoritskor? Lämna in dem till skomakaren så blir de som nya igen. Eller har du kläder som gått sönder? Fram med symaskinen och fixa snabbt och enkelt. Det är mycket bättre för både plånboken, och miljön, att reparera.

Miljönärer gillar när prylar kan få ett andra liv. Därför skänker vi gärna bort sakerna vi inte använder längre, eller säljer som secondhand. Då får prylarna ett andra liv och kommer till glädje för någon annan. Dessutom minskar det avfallsmängderna markant. Smart va?

Miljönärer gillar att man kan låna prylar istället för att äga dem. För egentligen. Hur många minuter använde du din borrmaskin förra året? Det är ju mycket smartare att låna eller hyra prylarna som du använder sällan. Eller hur?

Så vad väntar du på? Bli Miljönär du också. Tillsammans skapar vi en bättre miljö!

Smarta Miljönärs-tips

  • Behåll det du har på dig istället för att köpa nytt
  • Köp dina nästa jeans second hand
  • Hyr din långklänning istället för att köpa en ny
  • Laga eller fixa till dina gamla möbler istället för att köpa nya
  • Om du behöver nya möbler, leta först på second hand
  • Leta efter Miljönär-märkningen när du handlar!

Fakta: Hållbar avfallshantering och återbruk

Förra året slängde varje svensk 473 kilo avfall. Det är inte hållbart. Visserligen är vi i Sverige duktiga på att återvinna material och energi ur vårt avfall, men avfallsmängderna ökar i alltför snabb takt och vår konsumtion förbrukar för mycket råvaror och orsakar oönskade utsläpp. Istället för att slänga prylar behöver vi bli bättre på att återanvända. Branschorganisationen Avfall Sverige verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Det är Avfall Sverige som står bakom kampanjen Miljönär och märkningen Miljönär-vänlig.