På en brygga står en korg med vattenmeloner i. Bredvid korgen ligger en vattenmelon och en rutig rödrutig handduk.

Dags att börja plastbanta inför sommaren?

PUBLICERAD 2019-06-10 14:06 UPPDATERAD 2024-04-04 15:04

En kaffe på vägen, lunch på stan eller en picknick i eftermiddagssolen. Alla vill vi vara spontana ibland. Självklart ska vi inte sluta med det, bara tänka efter vilka plastförpackningar som vi kan klara oss utan. Bara genom att använda mindre av den onödiga plasten kan vi bidra till en mer hållbar framtid.

Onödig plast

Faktum är att 70 % av plastföroreningarna i världens hav kommer från engångsplast. Plastbestick, sugrör och engångsförpackningar är exempel på onödiga plaster som vi kan leva utan. Vi behöver göra en beteendeförändring, både på företagsnivå och på individuell nivå där plast inte längre används som en “slit och släng”-vara. Plasten som hamnar i havet är ett av vår tids största miljöproblem.

Är all plast dålig?

Plast är egentligen inte ett ämne, utan en blandning av flera olika syntetiska ämnen, så kallade polymerer. Alla plaster är inte dåliga utan rentav nödvändiga för ett välfungerande samhälle. Plastförpackningar får till exempel maten att hålla längre och plastkomponenter i bilar och plan gör dem lättare, vilket minskar på bränsleutsläppen. Det kräver mycket naturresurser, bland annat olja för att tillverka ny plast. Svenskarna har blivit bättre på att återvinna plast, vilket är positivt, men nu ligger utmaningen i att konsumera mindre plast.

Vad händer med plasten i naturen?

Problemet med plast är att naturen inte kan bryta ned den. Det innebär att all plast som är tillverkad från 50-talet och framåt fortfarande finns kvar. Plasten smulas ned till mikroplaster som skadar både vår miljö och vårt djurliv. Den utgör också en stor hälsorisk för oss människor eftersom det finns mikroplaster i fisken som vi äter. Microplast från plastpåsar och PET-flaskor stannar kvar i naturen och i havet i flera hundra år – hur länge vet vi faktiskt inte. Men klart är att plasten förstör vår planet.

10 tips på hur du börjar plastbanta

 • Tänk gärna en extra gång när du blir erbjuden plastbestick – är det alltid nödvändigt? Kan du ta med vanliga bestick hemifrån?
 • Undvik om möjligt plastmatlådor. Idag finns det ett stort utbud av glasmatlådor som är bättre både för miljön och din personliga hälsa.
 • Många gånger är det bättre för miljön att köpa begagnade saker, men när det gäller plastleksaker kan det faktiskt vara bättre att köpa nya. Det beror på att kraven för kemikalier i leksaker nyligen har skärpts. kanske finns dessutom en leksak i annat material?
 • Satsa på att alltid ha en tygkasse i väskan, du kanske spontanhandlar?
 • Istället för att köpa vatten, kan du fylla en flaska hemma som du tar med dig när du ska någonstans.
 • Istället för presentsnören- prova istället att knyta ditt paket med en scarf, tyg eller med nedbrytbart snöre i ull, jute eller ekologisk bomull.
 • Det slängs onödigt mycket engångssugrör av plast. Vi rekommenderar istället att köpa dem i hårdplast eller metall som kan återvinnas.
 • Vissa hudvårdsprodukter innehåller mikroplaster. Eftersom plastpartiklarna är så små går de ut i havet istället för att fångas upp i reningsverken efter att vi har tvättat oss. Produkter med skrubbande effekt ska du vara extra försiktig med, exempelvis peeling- eller tandkrämer. Håll utkik efter ingredienserna som börjar med “poly-”, som betyder plast.
 • Ännu en rekommendation är att sluta med pumptvålen och börja med fast tvål istället – på det viset minskar du plastavfallet.
 • Nästa gång du ska byta tandborste- prova en tandborste av trä, bambu och nedbrytbar plast.
 • Tops är bra för mycket; att rengöra exempelvis öron och sår. Välj de mer klimatsmarta alternativen i trä och papper. De gör lika rent.

Lycka till med bantningen!