Nya små superhjältar

PUBLICERAD 2023-03-27 09:03 UPPDATERAD 2023-06-27 14:06

I förra veckan hade vi besök i Hallonbergens sopsugsterminal. Det var barn och pedagoger från förskolan Stella Nova som kom och hälsade på.

De var så nyfikna på var soporna tar vägen efter att de slängt de i sopsugsnedkastet.
På plats kunde vi berätta och visa hur soporna färdas i ca 70 km/h i långa rör under marken för att till sist hamna i containrar i vår sopsugsterminal.
Barnen kunde lägga öronen mot rören och höra matavfallspåsarna svischa fram innan de landar i rätt container.

Vi gläds åt att barnen är så nyfikna och intresserade. De berättade att de brukar gå på skräp-plockar-promenader i närområdet och när det kommer tillbaka till förskolan sorterar de skräpet i sin egengjorda sorteringsstation som de har på förskolans gård. När allt är sorterat går de tillsammans till återvinningsstationen och lämnar skräpet.

Vi tackar våra nya små superhjältar för besöket!
Är din förskola intresserad av att komma och besöka vår sopsugsterminal – skicka ett mejl till info@savab.se

Fakta sopsug:

En sopsug är ett slutet system som samlar in avfall med hjälp av vakuum, som en stor dammsugare. Avfallet sugs till containrar i en terminal.
De boende slänger sitt avfall i i resp. inkast där avfallet lagras i väntan på tömning. Vid regelbundna tidsintervall, flera gånger per dag, töms sedan inkasten via en tömningsventil undertill.
Avfallet faller då ner i rörsystemet och sugs bort till terminalbyggnaden på Östra Madenvägen. Där landar matavfall, brännbart restavfall och tidningar i olika containrar och transporteras sedan vidare för behandling.
Matavfallet blir till biogas eller biogödsel, restavfallet bränns och tidningar återvinns.