Två händer håller upp en röd ridå.

Returpunkten finalist i Återvinningsgalan 2020

Den 30 januari går Återvinningsgalan 2020 av stapeln på Berns i Stockholm. Galan vill uppmärksamma människor, initiativ och företag som arbetar med återvinning – och i år har vi en finalist från Sundbyberg.

Varje år sedan 2009 anordnas Återvinningsgalan i Stockholm av facktidskriften Recycling och i år är alltså Sundbybergs egna Returpunkt nominerad.

Returpunkten drivs av avfallsbolaget SÖRAB i samarbete med oss på Sundbyberg Avfall och Vatten. Portarna till lokalen på Landsvägen 62 slogs upp i maj i år och sedan dess har besöksantalet hela tiden ökat. Nu är vi uppe i cirka 100 besök per dag.

Återbruk och fixarhörna

Förutom att lämna det avfall du vill bli av med finns även en populär återbrukshylla i lokalen. Där kan du ställa saker du inte längre vill ha eller behöver men som ändå är i gott skick och kan glädja någon annan. Allt återbruk vägs in och ut för att ha koll på statistiken.

– Nu ligger vi på i snitt 3 kilo in och 3 kilo ut varje dag, säger Mats Ahnell som arbetar på Returpunkten.

Förutom att hitta saker att ta med hem finns även möjlighet att reparera det som gått sönder. I lokalen finns två symaskiner, arbetsbänkar och verktyg. Allt fritt att låna på plats. Tanken är att förenkla även för för den som inte har alla redskap hemma så att saker kan få längre liv. På så vis sparar vi både på jordens resurser och minskar mängden avfall.

Vi håller alla tummarna för Returpunkten på återvinningsgalan 30 januari 2020!