Ett bildkollage bestående av två bilder från invigningen av Returpunkten i Sundbyberg. På första bilden några personer som var med på invigningen och på andra bilden entrén till Returpunkten.

Returpunkten vinnare på återvinningsgalan 2020

PUBLICERAD 2020-01-31 13:01 UPPDATERAD 2024-04-04 15:04

I går gick 2020 års återvinningsgala av stapel och vinnare i kategorin Årets förebyggare blev Sundbybergs egen Returpunkt! Motiveringen löd bland annat: "En citynära återvinningscentral i miniformat gör att fler smidigt kan bidra till mer återvinning."

Våren 2019 slogs dörrarna upp till Storstockholms första citynära återvinningscentral i miniformat på Landsvägen i Sundbyberg. Att initiativet är mycket uppskattat syns i de enkäter som kommer in och nu har Returpunkten dessutom fått sitt första pris: Årets förebyggare.

– Så otroligt roligt och bra när två kommunala bolag samarbetar och får erkännande för att bidra till den cirkulära ekonomin. Tack till SÖRAB som driver frågan och tack till alla medarbetare i Sundbyberg Avfall och Vatten som medverkat och gjort detta möjligt, säger Jan Jogell, VD för Sundbyberg Avfall och Vatten AB.

Returpunkten- lappa, laga och lämna

Den övergripande tanken med Returpunkten är att underlätta hållbart beteende. Genom det citynära läget ska det vara lättare för dig att bli av med till exempel elavfall och kemikalier utan att behöva ha tillgång till bil. På så vis sparar du både in bilresan till återvinningscentralen och undviker samtidigt att farliga ämnen kommer ut i naturen.

Många i Sundbyberg bor också trångt och det är inte säkert att man vare sig vill eller kan äga stora verktyg och maskiner. På Returpunkten kan du därför låna till exempel symaskin, såg, hammare och på plats göra mindre reparationer på arbetsbänkarna som står uppställda i lokalen.

Som avslutning varför inte ta en kopp kaffe och kika på sakerna i återbrukshyllan? Dit lämnas allehanda ting som du kan ta med dig hem kostnadsfritt. Allt på Returpunkten bygger på ett cirkulärt tänkande och inga pengar förekommer här.

Så har du inte besökt Returpunkten än, gör det nu!