På en diskbänk står en petflaska med en så kallad fettratt. i Flaskan finns gammal matolja.

Släng fett på rätt sätt

PUBLICERAD 2024-02-19 10:02 UPPDATERAD 2024-03-11 10:03

Genom att minska mängden fett i avloppet så minskar risken för översvämning, dålig lukt och skadade avloppsrör.

Vad händer i avloppet?

När du diskar med varmt vatten så rinner fettet från matlagningen ner i avloppsledningarna. När fettet kommer ner i avloppsnätet stelnar det och fastnar på rörens väggar. Till sist blir det stopp vilket kan leda till översvämningar i källaren eller naturen. Förutom översvämningar kan fett i avloppen orsaka problem med dålig lukt, gasbildningar och frätskador på ledningarna. Det är dessutom kostsamt att ta bort fettet från rören.

Vad kan du göra?

För att enkelt ta hand om fettet som blir över från matlagningen kan du använda den så kallade fettratten (se bilden). Fettratten kan du fästa på en petflaska för att samla fettet i. Petflaskan kan du sedan lämna på Reurpunkten Landsvägen 62, eller på någon av SÖRABs återvinningscentraler. Om du bara har lite fett kvar efter matlagningen kan du ta ett vanligt hushållspapper och torka ur med. Pappret slänger du i matavfallet.

Har du ingen tratt?

Du kan hämta en gratis tratt på Returpunkten vid Landsvägen 62, i Förvaltarens reception på Lötsjövägen 1b och i stadens reception på Östra Madensvägen 4 Välkommen!