En kvinna står och tittar ut genom ett fönster. I handen har hon en vit kaffekopp. Hon har en filt runt axlarna.

Vad gör du på En köpfri dag 27 november?

Köphets på Black Friday eller lugn och ro på En Köpfri Dag? Fredag 27 november står de mot varandra. Du väljer förstås hur du gör, men vi väljer att uppmärksamma En Köpfri dag (Black friday lär du nog inte missa ändå).

En köpfri dag är en internationell kampanjdag som uppmärksammats sedan 1992 och som innebär 24 timmar helt utan konsumtion. Det är enkelt att vara med; Du handlar genom att inte handla.

VAD HAR EN KÖPFRI DAG MED AVFALL ATT GÖRA?

Vårt uppdrag på Sundbyberg Avfall ochVatten består bland annat i att verka för en hållbar avfallshantering. Vi samlar in avfall och arbetar på olika sätt för att öka materialåtervinning och återanvändning. Ett mål i vår avfallsplan är också att minska mängden avfall, till exempel genom att inspirera till ändrade konsumtionsmönster.

En köpfri dag kan vara ett bra tillfälle att tänka över vad och hur du handlar. Här har vi samlat några frågor som du kan ha i åtanke nästa gång du står i affären med en vara i handen..

  • Vilket behov är det jag vill fylla med det här köpet? Basbehov eller annat?
  • Är varan något som jag lika gärna skulle kunna hyra eller låna?
  • Hur ofta kommer jag att använda den?
  • Har jag plats för förvaring?
  • Hur är kvaliteten? Vad gör jag om varan går sönder?
  • Har jag tid och ork att sköta om varan?
  • Går den att laga eller återvinna?

Om du känner dig tveksam inför några av frågorna, varför inte prova att avvakta med köpet någon dag? Genom att avstå från onödiga inköp sparar du inte bara egen tid och pengar utan också på jordens resurser.

Så när du inte behöver ge dig ut i affärer och jaga- vad gör du istället? Sorterar gamla foton, sätter igång ett långkok eller bara kryper upp i favoritfåtöljen? Dela gärna med dig av dina bästa tidsfördriv på vår Facebooksida.