Vackra skira blommor tittar upp mot solen.

Växtvägg Ursviks sopsugsterminal

Ätbara växter på ”plockhöjd”, en sittbänk i solen, insektshotell och mer än 10 000 plantor. Det är en beskrivning av växtväggen som klär vår sopsugsterminal på Gamla Enköpingsvägen i Ursvik.

VÄXTER SOM FRÄMJAR BIOLOGISK MÅNGFALD

Totalt har växtväggen 67 olika arter som ska blomma mellan april och oktober. Några exempel är krysantemum, höstöga, aster, flocknäva, jordgubbar, smultron, citronmeliss, gräslök och oregano. Tanken är att väggen ska vara fin även på vintern med vackra grenar, stänglar, frökapslar och vintergrönt.

– Vi tänker också på den biologiska mångfalden och har valt växter som lockar till sig fjärilar, bin och andra insekter. Framöver vill vi också ordna ett insektshotell här, säger Fredrik Nilsson, projektledare på Sundbyberg Avfall & Vatten.

KLIMATSMART BEVATTNING MED REGNVATTEN

Nedanför växtväggen är en sittbänk placerad och den har dubbel funktion. Här går det att slå sig ner för en skön stund i solen, samtidigt som bänken döljer stora vattentankar där regnvatten från taket lagras. Vattnet återanvänds sedan för att vattna växterna, helt i linje med vårt fokus på klimatsmarta lösningar.

Här presenteras några av växterna

I maj börjar den nya växtväggen byggas och projektledare Fredrik Nilsson liknar det vid att bygga lego med stora klossar.

– Växterna kommer färdigplanterade i stora kassetter som monteras på reglar över hela väggen. Här finns redan i dag en växtvägg som tyvärr inte är så grön som vi önskat. Den stora skillnaden nu blir att vi använder en annan teknik, mer lik en naturlig miljö, där växterna får större plats att växa på och näring från ett mineralbaserat material, förklarar Fredrik Nilsson.

Mitt i sommaren är det tänkt att den nya växtväggen ska stå klar – perfekt för Ursviksbor som vill njuta av blomsterprakt och ätbara växter under en ”hemester”.