En flicka öppnar locket till ett matavfallskärl med högerhanden. I vänsterhanden håller hon en matavfallspåse som hon ska slänga i kärlet. Hon står framför en husvägg som pryds av lila penséer

Älska matavfall även på sommaren

PUBLICERAD 2022-07-18 13:07 UPPDATERAD 2022-12-19 09:12

Under sommaren kan matavfallet behöva lite extra omsorg för att inte orsaka besvär. Här har vi samlat användbara tips för hur du hanterar ditt matavfall under den varmare årstiden.

Inne i köket

Låt matavfallet rinna av ordentligt innan det läggs i papperspåsen.
Använd den särskilda påshållaren/korgen, så att papperspåsen får luft och inte blir blöt.
Blanda i tidningspapper eller ofärgat hushållspapper.
Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop den innan den slängs i kärlet.
Skölj räk- och kräftskal i kallt vatten. Slå sedan in dem i ett tidningspapper innan du lägger det i papperspåsen.

Ute vid bruna tunnan

Spola ur tunnan regelbundet.
Försök att ställa tunnan på en skuggig och vädrad plats.
Spreja lite ättika på botten och väggarna i tunnan. Det ger fräschare lukt och hjälper även till att avskräcka flugor.
En tidning kan läggas i botten av tunnan för att suga upp fukten.

Visste du att…

En påse matavfall ger biogas som räcker till 4 kilometers körning med en biogasbil.
En påse matavfall ger också biogödsel som räcker för att odla havre till cirka 15 portioner havregrynsgröt.