En vattenmätare inne i en fastighet

Du har väl lämnat in din vattenmätaravläsning?

PUBLICERAD 2020-12-21 15:12

Har du koll på hur mycket vatten du gör av med? Du som har en egen vattenmätare kan när som helst kontrollera och registrera din mätarställning. Varför inte mäta hur mycket vatten som går åt till din kvällstoalett?

En gång per år under senhösten skickar vi ut avläsningskort till dig som har en egen vattenmätare. Den mätarställning som du registrerar hos oss är den som ligger till grund för den kostnad du betalar under året som kommer. Det är därför viktigt att du ser till att regelbundet läsa av din mätare.

Så läser du av vattenmätaren

Vattenmätare kan se lite olika ut, men gemensamt är att de har plats för minst 5 siffror. Högre volymer än femsiffriga tal är inte aktuellt eftersom mätaren ska bytas cirka vart tionde år. Mätningen börjar på noll då vattenmätaren sätts upp och sen räknar den hela tiden förbrukningen i kubikmeter fram till den tas ner/byts ut. Den nollställs alltså aldrig. Det betyder att du behöver veta din senaste mätarställning för att kunna säga något om hur mycket vatten det går åt hos dig. Visar din mätare till exempelsiffrorna 1234 betyder det att 1 234 kubikmeter vatten har förbrukats i ditt hus sedan mätaren sattes upp.

Var sitter mätaren?

Du som bor i villa har en egen mätare till din fastighet. Ofta sitter den i källaren eller tvättstugan. Är du osäker på var den finns kan du kontakta oss så hjälper vi dig. Bor du i lägenhet finns det minst en vattenmätare som är gemensam för hela fastigheten. Då är det fastighetsägaren som ser till att mätarställningen registreras hos oss. Vissa fastighetsägare har även ordnat med undermätare till varje lägenhet.

Meddela oss din mätarställning

När du vet vad din vattenmätare visar kan du meddela oss detta på flera olika sätt:

  1. Du som fått ett avläsningskort fyller i detta och skickar in det till oss. Portot är förbetalt.
  2. Vill du hellre mejla går det också bra. Glöm inte att skriva mätarnummer och datum tillsammans med siffrorna som din vattenmätare visar.
  3. Har du kanske andra frågor som du också vill få svar på samtidigt? Ring vårt servicecenter! De svarar på dina frågor och kan hjälpa dig att registrera din mätarställning direkt.

Testa din vattenanvändning

Du som har en egen mätare- varför inte testa din vattenförbrukning? Hur mycket vatten går åt då hela hushållet gör sig i ordning för kvällen? Hur mycket vatten förbrukas om du kör diskmaskin och tvättmaskin samtidigt? För att ta redan på detta är det bara att kontrollera din mätare före och efter den aktivitet du vill mäta. Det kan vara bra att ta en bild av mätaren. Då blir det lättare att se även små förändringar i decimaler eller hjul som rört sig lite grann. Via länken intill kan du läsa mer om hur mycket vatten vi generellt räknar att det går åt för olika vardagsaktiviteter.