Ett bildkollage bestående av två bilder. På den första en stor klase citroner i ett citronträd och den andra bilden håller en människa upp en gulstickad tröja framför ansiktet.

Ett varv till – några enkla hållbarhetstips

Inget av det vi äger försvinner som bekant bara för att vi slänger det som sopor, eller häller ut i avloppet. Genom att ta till vara på det vi har och tänka ett varv till kan vi spara mycket på jordens resurser. Och även innehållet i plånboken.

Vi vet att det största hindret mot att återvinna och återbruka ofta är tidsbrist i vardagen och platsbrist i hemmet. Så känn ingen press, det gör ju ingen gladare. Men kanske tar du med dig ett tips på en ny vana och i så fall är det gott så.

Färga kläder med gurkmeja

Snart är sommaren här och det är en tid då många köper nya kläder. Ge liv till gamla urtvättade t-shirtar och linnen genom att färga dem med gurkmeja. Koka upp vatten i en stor kastrull och häll i 2 msk gurkmeja och ättika. Skölj plagget innan du sänker ner det i det kokande vattnet. Rör om och låt koka i 10 min. Skölj. Klart! Nu har dina plagg en riktigt fin gul färg!

Vinst: Inget nytt plagg behöver tillverkas denna gång, du sparar pengar och inga kemikalier har satts i omlopp.

Gör ditt eget sköljmedel

Ättika i sköljmedlet hjälper till att hålla både kläder och tvättmaskin rena. Genom att tillsätta några droppar eterisk olja kan du få en god doft på dina kläder och en extra bonus är att de har antibakteriella egenskaper. Bara att blanda vatten, ättika och eterisk olja i en flaska och vips så har du ditt eget sköljmedel.

  • 2 dl 24 % ättika
  • 5 dl vatten
  • 5-7 droppar eterisk olja

Vinst: Inga onödiga kemikalier i spillvattnet från tvätten eller nära din hud.

Frys in överbliven frukt

Börjar bananerna se brunfläckiga och trista ut i fruktskålen? Men släng dem inte. Bara att skala och skära i bitar och frysa in så har du en perfekt ingrediens till en smoothie när andan faller på.

Vinst: Du behöver inte köpa ny frukt som ska transporteras lång väg och sparar dessutom in på avfallsmängden.

Lägg en citron i diskmaskinen

Förutom god smaksättning har citron flera andra användningsområden. Ett tips är att inte slänga citronhalvorna efter att du har pressat dem. Tryck istället ner dem i bestickfacket i diskmaskinen. Det kommer både att dofta gott och diskmaskinen kommer att skina som en spegel utan spolglans.

Vinst: Du ersätter kemikalier med en naturlig råvara.

Vad mer var det man kunde använda citron till nu igen? Dela gärna med dig av dina bästa citrontips på vår Facebooksida.