Dörren till ett utedass

FIRA DIN TOALETT 19 NOVEMBER

PUBLICERAD 2022-11-17 08:11 UPPDATERAD 2022-11-03 15:11

Varje år 19 november uppmärksammas FN:s Världstoalettdag. "Hemlighuset" kan ibland ha ett löjets skimmer över sig men faktum är att vattentoaletten är en av vårt samhälles allra viktigaste uppfinningar.

DET HANDLAR OM VÅRT VATTEN. DET VIKTIGASTE VI HAR

Tänk på allt vatten på jorden och hur det cirkulerar i sitt eviga kretslopp. Det är så fantastisk men också så självklart att vi tar det för givet. Inte minst i ett land som Sverige där vi har så god tillgång till rent, friskt dricksvatten och ett väl utbyggt nät av avloppsledningar. Men just för att vattnet ingår i ett evigt kretslopp, så måste vi också värna och ta hand om det. Exempelvis så påverkar du reningen av avloppsvattnet mer än du kanske tror.

SPOLA RÄTT I DIN TOALETT

Vi levererar friskt och säkert dricksvatten till dig och tar hand om ditt avloppsvatten. Men du kan också hjälpa till att värna vårt vatten, exempelvis genom att tänka på vad du spolar ner i toaletten.

I stället för att lista allt du inte ska spola ner i toan om du vill vara vattenvänlig (och slippa stopp och översvämningar) så är det enklare att lista det du ska spola ner. Det är nämligen bara tre saker:

  • kiss
  • bajs
  • toalettpapper

Alltså inga bomullstussar, snusprillor, våtservetter, kondomer, medicin, kontaktlinser, lösskägg, strumpbyxor eller obetalda räkningar i toaletten!

Tips: Ha gärna en papperskorg bredvid så kan du kasta annat skräp där.

TACK TILL VÅRA TOALETTER

Världstoalettdagen (World Toilet Day) 19 november handlar om att fira toaletter för allt de gör för oss – från att ta bort vårt avfall till att skydda vår hälsa, säkerhet, värdighet och miljö.

Enligt WHO/UNICEF 2021 saknar 3,6 miljarder människor runt om i världen fortfarande tillgång till en säker toalett. I Sverige har alla tillgång till bra toaletter. Det vill vi uppmärksamma genom att säga tack och ge lite extra kärlek till våra toaletter just idag.