Gula tulpaner står i en vas på ett bord på en glasveranda där solen strålar in genom fönstren.

Fira Tulpanens Dag 15 januari

PUBLICERAD 2020-01-14 16:01 UPPDATERAD 2024-04-04 15:04

Den 15 januari firas Tulpanens Dag sedan 25 år tillbaka. Dagen kan ses som ett startskott för den härliga tulpansäsongen.

Nu kommer ljuset sakta åter till oss här uppe i norr. Varför inte skynda på våren med lite blomstrande färgprakt och frossa i krispiga tulpaner? Ett enkelt och relativt resurssnålt nöje.

Vi passar på att påminna om vad du gör med buketten då den vissnat. Kanske tänker du att eftersom blommor är organiskt avfall bör de slängas bland matavfallet? Detta är ju rätt tänkt men vi ber dig ändå undvika det och i stället slänga den vissna buketten i vanliga soppåsen (restavfallet).

Det finns flera anledningar att inte kasta vissna blommor i matavfallet. När det gäller snittblommor är de ofta besprutade med bekämpningsmedel – och det vill inte få i matavfallet,  som bland annat ska bli biogödsel till våra åkrar. Vi vill heller inte riskera att få med exempelvis ståltråd eller plast, som ibland finns i buketten. Dessutom finns det risk att en och annan blomma med jord i kruka följer med. Jord vill vi inte ha i rötningsanläggningen eftersom det orsakar driftsstopp.

…och apropå blommor

Du vet väl att du under perioden april – november kan få trädgårdsavfall såsom exempelvis vissna blommor, kvistar, grenar och löv hämtat i särskilda kärl? Då slipper du åka till återvinningscentralen och vi ser till att avfallet tas om hand på rätt sätt. Läs mer om hur du anmäler dig under relaterade länkar här intill.

Vi hoppas nu att dina tulpaner står sig länge och sprider färg och hopp om våren. Och när de till sist vissnat slänger du dem helt enkelt i vanliga soppåsen.