En hand håller in ett glas under en vattenkran. Vattnet fylls på i glaset

Hemleverans dygnet runt

PUBLICERAD 2024-01-24 15:01

Världens viktigaste livsmedel har hemleverans dygnet runt. En osynlig lyx som du kanske inte tänker på, men som det ligger hårt arbete bakom. Här kan du läsa mer om Sundbybergs dricksvatten.

Dygnet runt levererar vi ett säkert och gott kranvatten direkt hem till dig. Inget av det här sker av sig själv utan är en komplex process. Visste du till exempel att:

  1. Sundbyberg tar sitt dricksvatten ifrån Mälaren via vattenverket Görväln i Järfälla. I vattenverket renas vattnet i flera olika steg, bland annat filtreras det genom ett tjockt sandfilter och passerar UV-ljus, en extra säkerhetsåtgärd mot virus, bakterier och parasiter. Efter rening och kontroller är vattnet klart för leverans till din kran.
  2. I Sundbyberg har vi medelhårt vatten, på gränsen till mjukt (5 – 6 dH). När du använder tvättmedel eller diskmedel bör du dosera efter anvisningarna för mjukt vatten. Det ger lägre tvätt- och diskmedelsförbrukning.
  3. Vattnets är svagt basiskt med ett pH-värde på 8,2 – 8,4. Detta värde hjälper till att skydda rör och ledningar mot rost och korrosion.
  4. Temperaturen på Sundbybergs dricksvatten varierar med årstiden, men ligger oftast på 5 – 6° C ute i ledningarna. Sommartid kan det bli något varmare. Kranvatten får aldrig ha en temperatur över 20° C när det lämnar vattenverket.
  5. Kostnaden för kranvatten i Sundbyberg är 3,1 öre per liter.
  6. Vid oförutsedda händelser kan vi ibland behöva stänga av vattnet. Vill du bli meddelad via SMS om det berör dig? Säkerställ att du finns registrerad för SMS-utskick via länken här intill.

Vatten är en livsviktig resurs som vi tillsammans måste vara rädda om. Tack för att du hjälper oss att ta hand om det!