Tre föremål i metall. En bygghjälm, en termos och en väska.

Hur ser din matlåda ut?

PUBLICERAD 2021-03-23 09:03 UPPDATERAD 2021-03-23 11:03

Kalops i en plåtlåda eller nudelwok i en plastbox. Våra matvanor förändras i takt med tiden. Men att spara överbliven mat i behållare är sannerligen inget nytt.

Att slänga mat bär emot för de allra flesta. Troligtvis för att föda varit en bristvara under så lång tid av mänsklighetens historia, och fortfarande är det i stora delar av världen. Ändå gör vi det, slänger fullt ätbar mat eller mat som vi låtit bli för gammal.

5 tips för att undvika matsvinn

Det kan vara svårt att leva som man lär på alla områden, vardagen sätter käppar i hjulet. Kanske har du för litet kylskåp, svårt att matplanera eller ont om tid? Vi vill hjälpa till genom att dela några enkla tips på hur du kan undvika matsvinn.

  1. Se till att laga antingen så mycket du äter upp på en gång eller minst dubbelt så mycket. Rester på två fiskpinnar och en klick köttfärssås kan göra vem som helst rådvill.
  2. Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.
  3. Se över dina köksredskap. Har du tillräckligt stora kastruller, stekpannor och grytor för att laga storkok?
  4. Kanske räcker inte resterna till en matlåda? Gör en plockmåltid, tänk tapas eller meze.
  5. Tråkiga ostkanter kan du riva och frysa in. Perfekt att använda till gratäng, paj eller pizza.

Matlådor förr och nu

Att spara mat som blir över har människan gjort så länge vi haft något att spara i. Från historiens lerkrus och amforor, till 1900-talets unicabox och dagens plastlådor. Att ha med sig egen mat till jobbet har förstås en lika lång historia som vanan att jobba utanför hemmet, vare sig det är i skogen, på fabriken eller på kontor.

Också innehållet i matlådorna varierar med tid och geografisk plats. Och mellan yrkesgrupper förstås. Så hur ser din matlåda ut? Har du minnen av lunchraster som sett annorlunda ut än idag? Dela gärna med dig av tips och tankar på vår facebooksida.

Smaklig spis!