Internationella matsvinnsdagen 29 september
PUBLICERAD 2024-09-27 15:09
Alla dessa temadagar tänker du kanske nu. Och visst har det blivit många sådana av varierande seriositet. Men just hur vi hanterar vår föda förtjänar alltid att uppmärksammas. 29 september är det Internationella matsvinnsdagen.
Internationella matsvinnsdagen är en temadag instiftad av FN för att öka medvetenheten om matsvinn och vad vi kan göra för att minska mängden mat som slängs. Genom medvetna val och små förändringar i vardagen kan vi tillsammans minska mängden mat som slängs i onödan.
Fem enkla tips
- Frys in – många livsmedel håller sig längre i frysen.
- Var kreativ – använd rester i nya rätter.
- Köpa mindre – planera dina inköp och undvik impulsköp.
- Dela med dig – ge bort mat som du inte hinner äta till vänner eller grannar.
- Lukta – mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att bäst före datumet passerat. Titta, lukta och smaka innan du slänger. Verkar maten okej går den bra att äta.