Gröna små växter i guldmålade äggskal

Matsmarta tips i påsktider

Påsken är här och många av oss ser fram emot sol, takdropp och äggmålning. Kommer du att duka upp ett läckert påskbord tillsammans med nära och kära? Vi vill gärna dela med oss av några enkla och roliga tips för dig som vill undvika matsvinn. Samtidigt kan du minska onödig konsumtion och få påskmaten att räcka längre!

  • Gör en ljummen och matig sallad på resterna från påskbordet. Kokt potatis och kokta ägg blir gott med lax eller korv och grönsaker i en vinägrett.
  • En grönsak som inte längre platsar i salladen kanske kan gå ner i en paj, eller en wok? Eller varför inte lägga in dem i en enkel 1-2-3-lag? 1 dl ättiksprit + 2 dl socker + 3 dl vatten). Gott och hållbart!
  • Frukter som är på väg att bli övermogna kan du dela och frysa i en påse. Det blir en bra bas att göra smoothie av. Djupfrysta bananbitar är dessutom goda som de är.
  • Torrt bröd efter helgdagarna? Rosta eller gör varma mackor, vitlöksbröd i ugn eller krutonger
  • Märk upp påskmaten som blir över. Med innehåll och datum på lådorna i kylskåpet blir det lättare att hålla ordning på maten och du kan undvika onödigt matsvinn.
  • Morötter som har mjuknat kan du prova att lägga i kallt vatten i några timmar. Torka av och in i kylen så är de fräscha igen.
  • Överblivna pannkakor? Stek upp i bitar med lite smör och ät med glass eller bär.

Det matavfall som ändå blir över, till exempel kaffesump eller skal av ägg och frukt tar vi naturligtvis omhand. Det blir till drivmedel i form av biogas eller biogödsel.

Vi önskar dig trevliga påskdagar!