Minska matsvinnet – 5 snabba tips

Att slänga mat i onödan är ett slöseri för både plånbok och miljö – det vet de flesta av oss redan.  Ändå går cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person i soporna varje år.

Bär det emot att slänga matrester och önskar du att du kunde göra annorlunda? Ofta översköljs vi av tips som är av typen ”tänk efter före”. Det är förstås bra, men hjälper inte när du står där med ostkanten och velar. Därför vill vi dela med oss av några få enkla tips som du kan börja med på en gång. Bättre göra något litet än inget alls.

5 tips för att minska ditt matsvinn redan idag

  • Lös middagsdilemmat och köp mat med kort datum! Du räddar både maten och din sinnesro för en stund.
  • Flera trista ostkanter i kylen? Riv och frys in till gratäng, paj eller pizza.
  • Pyttipanna, wok och omelett! Oslagbara resträtter.
  • Skrumpen paprika, morötter eller broccoli, kan du fortfarande använda i köttfärssåsen, grytan, eller soppan.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal. Kanske med en klick glass till?

Vill du läsa mer om matsvinn och testa hur du ligger till? Livsmedelsverket har just nu en kampanj för att minska matsvinn. Läs mer om kampanjen ”Svinnsikt” genom att följa länken här intill. Dela även gärna med dig av dina bästa tips på vår Facebooksida.