Det porlar ner vatten från ett stuprör ner i en vattentunna. en man står i bakgrunden och håller i en vattenkanna i zink

Samla vatten

PUBLICERAD 2022-08-03 11:08 UPPDATERAD 2023-04-25 16:04

En del samlar på grodor, andra på tidningar. Men något alla kan ha nytta av att samla på är vatten.
Vattnet som regnar ner från himlen är gratis och kan dessutom användas till mycket. Genom att samla regnvatten och använda det där du kan, sparar du samtidigt på vårt gemensamma dricksvatten.

DRICKSVATTEN – EN DYRBAR RÅVARA

Medelförbrukningen av vatten i Sverige är cirka 140 liter vatten per person och dygn.* Det varierar förstås mycket, allt mellan cirka 50 och 300 liter räknas in i det normala. Den största delen av förbrukningen utgörs av vatten till vår personliga hygien, disk, tvätt och toalettspolning.

Att producera dricksvatten är energikrävande och dyrt eftersom vattnet ska genomgå flera reningsprocesser och kontroller av olika slag. Så använd vattnet smart. För att exempelvis vattna växterna i trädgården eller på balkongen behöver du inte använda dricksvatten. Passa på när vädret är ostadigt och ställ ut tunnor, hinkar eller byttor av olika slag. Kanske förblir sommaren torr och då är du och dina växter bättre förberedda. Tänk på att se till så att tunnan står så att inga små barn eller djur riskerar att trilla i.

*Källa: Svenskt Vatten