På ett bord ligger en flaska med ättika tillsammans med en halv citron, en burk bikarbonat och en sked

STÄDA MILJÖVÄNLIGT

PUBLICERAD 2022-05-02 15:05 UPPDATERAD 2022-06-10 14:06

Sommaren och ljuset är här! Och med dem kommer inte bara sol, vind och vatten utan också allt damm som plötsligt syns i hemmet. Dags att städa? Här tipsar vi om hur du kan få ett rent hem utan att smutsa ner våra vatten.

I sommarljuset syns damm och smuts tydligare och det kan vara frestande att införskaffa några av de starka kemikalier som finns på städmarknaden. Men det behövs faktiskt inte. Låt dig inspireras av vår lista och rengör ditt hem utan att smutsa ner våra vatten. Tack för hjälpen!

RENT HEM OCH RENT VATTEN

  • Fönstren blir lika rena med miljömärkt handdiskmedel, vatten och en trasa som med fönsterputsmedel.
  • Såpa fungerar till all grovrengöring. Till exempel för att rengöra ugnen: Smörj in ugnen med koncentrerad såpa. Hetta upp ugnen till 100 grader, stäng av och vänta tills den har svalnat. Tvätta ur med svamp och vatten.
  • Använd trasor av mikrofiber. Det är inte för inget de brukar kallas ”mirakeltrasor”. De är mest effektiva utan rengöringsmedel.
  • Ett par skursvampar, den ena med en grön sida och den andra med en vit är bra att ha. Den gröna använder du för till exempel vidbrända rostfria kastruller. Till diskbänken är den vita snällare.
  • En dammvippa fungerar fint för ytor som inte behöver eller ska våttorkas.
  • Ättika eller citronsyra kan du använda för att kalka av kaffebryggaren.
  • Bakpulver (bikarbonat) i kombination med ättika löser upp proppar och rengör spisen.

De sista punkterna är förstås också kemikalier, men de är snällare mot mikroberna som jobbar i reningsverket dit avloppsvattnet kommer för att renas innan det släpps ut i naturen.