Grillspett med paprika, lök, bröd och tomat ligger på rad på ett grillgaller.

Hållbara tips inför Grillens dag 8 maj

8 maj är det Grillens dag så varför inte ta tillfället i akt och starta grillsäsongen om du inte redan gjort det? Här delar vi med oss av lite smått och gott för en härligare och mer miljövänlig grillning.

  • Det går finfint att använda grilltändare eller tändpapper istället för tändvätska.
  • Har du inte tillgång till grilltändare kan du prova att dränka in vanligt hushållspapper med matolja. Mer miljövänligt än tändvätskan och du slipper den fräna bismaken som tändvätska annars lätt kan ge.
  • Använd kol märkt med Bra Miljöval och skippa engångs- och gasolgrill
  • Köp gärna ekologiska matvaror.
  • Om du investerar i grillspett av metall kan du använda dem om och om igen.
  • Använder du träspett, kom ihåg att lägga dem i blöt i 30 minuter i förväg, så de inte brinner upp!
  • Minska matsvinnet med ett restspett. Kanske kan du få ihop ett helt spett av överblivna lökhalvor och sådant som brukar finnas i kylen.
  • Skippa engångsartiklarna! Till en picknick där det inte funkar med porslin kan du satsa på hållbara varianter som går att använda flera gånger.

Trevlig grillning!