Hur sorteras ett skelett…?
Tid för pumpor, skelett och fladdermusblod- men vad händer med dem efter Halloweenfesten? Ska häxkitteln sorteras som metall på återvinningscentralen? Och får man lägga skeletten i matavfallet...?
Var högtid har sina attribut och med Halloweens intåg i Sverige har vi fått nya. Här vill vi passa på att ge några tips för ett mer hållbart Halloweenfirande.
Hitta riktigt läskiga fynd på second hand
Egentligen är det sällan man behöver köpa nytt och många gånger gör vi det mest av tidsbrist. Tidsbristen är förstås svår att rå på. Men varför inte låta utbudet på loppisen/bytardagen styra dig mer? Istället för att jaga runt i affärer kan du begränsa dig till det du hittar på plats. Stämningsfulla spetstyger, en enbent docka till bordsdekoration eller udda gamla hattar till gästerna. Just på Halloween passar det utmärkt med gamla saker.
Skapa en halloweenlåda
Efter festen är det smart att spara grejerna på ett särskilt ställe. Liksom många har en jullåda i källaren kan du fixa en Halloweenlåda av en skokartong. Kanske kan du gömma den längst in i förrådet och måla dit en läskig skeletthand? Då har du en ny spännande aktivitet till nästa år.
Gör något nytt av det överblivna
Pumpaköttet från den urgröpta pumpan kan bli en god soppa och kärnorna kan du rosta och ha som frukosttillbehör. Girlanger och presentsnören sparar du till nästa fest. Även matrester du inte kan äta upp blir något nytt (biogas och biogödsel) om du lägger dem i matavfallspåsen.
Hitta rätt sätt att sortera skelett…
Nya traditioner och nya typer av avfall. Är du osäker på hur något du behöver bli av med ska sorteras kan du gå in på Sorteringsguiden. Hittar du inte information om var du ska göra av trasiga vampyrtänder eller överblivet spindelnät kan du passa på att tipsa om det på samma ställe.
Vi önskar dig en rysligt trevlig Halloween!