Bacondagen – ta hand om fett på rätt sätt

5 september är det internationella bacondagen och det betyder kanske extra mycket fett i stekpannan. Ta hand om baconfettet som blir över från matlagningen genom att låta det stelna, sedan kan du enkelt skrapa ner det i matavfallet. Har du istället större mängder flytande fett som blivit över, exempelvis frityrolja, så kan du ha nytta av en fettratt. Det viktiga är att fettet inte hamnar i avloppet!

Använd fettratten till flytande fett

Fett-tratten, eller miljötratten om du vill, fäster du på en petflaska som du samlar fettet i. Petflaskan lämnar du sedan till en återvinningscentral, på Returpunkten eller kastar i hushållssoporna. Nu har du bidragit till att våra gemensamma avloppsledningar inte behöver slamma igen. Tack!  Här kommer ett middagstips med knaprig bacon.

Krämig blomkålssoppa med knaperstekt bacon

4 portioner

  • 700 g blomkål
  • 2 msk grönsaksfond
  • 2 schalottenlökar (eller 1 gul lök)
  • 5 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g riven parmesan
  • salt och vitpeppar
  • 1 paket ekologisk bacon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och lägg ut baconet på en ugnsplåt. Stek i ugnen i 8-10 minuter tills baconet börjar bli krispigt. Låt rinna av på hushållspapper och smula sen ner baconet i en skål.
  2. Finhacka löken och dela blomkålen i mindre buketter. Hetta upp en kastrull med smör och fräs lök och blomkål i 2-3 minuter. Tillsätt vin, vatten och fond och låt koka tills grönsakerna mjuknat. Mixa soppan med mixerstav. Passera sedan genom en nätsil till en ny kastrull om du vill ha den helt slät. Tillsätt grädden och smaka av soppan med riven parmesan och salt och vitpeppar.
  3. Servera soppan i skålar med knaperstekt bacon som topping. Ringlad även gärna en skvätt olivolja på toppen.
  4. Smaklig spis!

Har du ingen tratt?

Du kan hämta en gratis i stadshusets reception i Hallonbergen eller på Returpunkten vid Landsvägen 62. Välkommen!