En grönsaksgryta står på ett bord tillsammans med bestick, en pepparkvarn och ett glas olivolja.

Laga goda höstmaten men undvik fett i avloppet

PUBLICERAD 2019-10-14 23:10 UPPDATERAD 2022-10-10 15:10

Nu när dagarna blir kallare och kvällarna mörkare är det många av oss som drar oss mer inomhus. Att tända ljus och laga goda, varma höstgrytor tillsammans är ett bra sätt att hålla höstmörkret på avstånd. Eftersom höstens mat ofta är lite tyngre och fetare vill vi gärna tipsa om hur du bäst tar hand om överblivet fett för att undvika stopp i avloppet.

För att enklast ta hand om fettet som blir över från matlagningen kan du använda fettratten. Den fäster du på en petflaska som du kan samla fettet i. Petflaskan kan du sedan lämna på Returpunkten eller till någon av SÖRABs återvinningscentraler. Fettratten finns att hämta gratis på Returpunkten på Landsvägen 62.

Om du bara har lite fett kvar efter matlagningen kan du ta ett vanligt hushållspapper och torka ur med. Pappret slänger du sedan i matavfallspåsen eller i hushållssoporna.


Visste du att …

  • När du diskar med varmt vatten eller häller olja i diskhon så rinner fettet ner i avloppsledningarna. När fettet kommer ner i avloppsnätet stelnar det och fastnar på rörens väggar. Till sist blir det stopp vilket kan leda till översvämningar i källaren eller naturen.
  • Fett i avloppsrören kan även ge problem med dålig lukt, gasbildningar och frätskador på ledningarna.
  • Det kostar mycket pengar att ta bort fettet från rören.