Bästa tipset för matoljan

PUBLICERAD 2017-03-31 11:03 UPPDATERAD 2023-01-31 10:01

Ingen blir glad av att stopp i avloppet. En av bovarna heter rester av matolja och matfett från matlagningen som stelnar i avloppet och täpper till. Genom att samla upp resterna i en petflaska slipper du onödiga stopp och dålig lukt från avloppet.

För att enklast ta hand om fettet som blir över från matlagningen kan du använda en så kallad fettratt*. Fäst den på en petflaska som du kan samla fettet i. Petflaskan kan du sedan lämna till Returpunkten eller någon av SÖRABs återvinningscentraler.

Om du bara har lite fett kvar efter matlagningen kan du ta ett vanligt hushållspapper och torka ur. Pappret kan du sedan slänga i matavfallspåsen.


Visste du att …

  • När vi diskar med varmt vatten eller häller olja i diskhon så rinner fettet ner i avloppsledningarna. När fettet kommer ner i avloppsnätet stelnar det och fastnar på rörens väggar. Till sist blir det stopp vilket kan leda till översvämningar i källaren eller naturen.
  • Fett i avloppen kan även ge problem med dålig lukt, gasbildningar och frätskador på ledningarna.
  • Det kostar mycket pengar att ta bort fettet från rören.

 

*Vill du också ha en fettratt?
Det finns att hämta gratis på Returpunkten Landsvägen 62, i receptionen i Sundbybergs stadshus och i Förvaltarens reception på Lötsjövägen 1b.