Två stickade koftor, en gul och en grön hänger på en klädställning tillsammans med mjukisbyxor i samma färger.

Rensa i garderoben och klättra i avfallstrappan

PUBLICERAD 2020-09-14 08:09 UPPDATERAD 2020-09-16 16:09

Dags för en garderobsrensning nu till hösten? Varför inte ta tillfället i akt och se var du hamnar i avfallstrappan? Här guidar vi dig genom stegen.

Avfallstrappan som grundar sig på EU-direktiv säger i vilken ordning avfall ska tas om hand på bästa sätt. Trappan används inom lagstiftning och politiska beslut, men här kan du använda den som en hjälp i din förrådsrensning.

Översta trappsteget  Minska uppkomsten av avfall

Det du inte köper behöver du heller inte göra dig av med. Som bekant går det åt mängder av energi och råvaror för att tillverka kläder  – vid råvaruproduktion, tillverkning av garn och tyg, infärgning, transport, distribution och försäljning. Och sedan hamnar ungefär hälften i soporna, onödigt eller hur? Så när du står där och rensar, varför inte skicka med en påminnelse till dig själv nästa gång du står inför att köpa ett nytt plagg? Tänk igenom dina inköp noga, köp kvalitet som håller länge och fundera över om du kan köpa begagnat för att minska din klimatpåverkan.

Näst bäst Använd igen

De urvuxna barnskorna, en väska du tröttnat på eller ett par byxor du aldrig använder. Kanske finns en vän, släkting eller granne som behöver just detta? Varje gång du ger kläderna ett nytt liv bidrar du indirekt till att ett nytt plagg slipper tillverkas.

Det finns förstås också mängder av bytesgrupper på nätet och du kan även lämna vidare dina plagg till valfri biståndsorganisation. Om du åker till någon av regionens återvinningscentraler finns också där möjlighet att lämna kläder och prylar till återbruk. Läs mer via länkarna här intill.

Återvinn material

När ett plagg verkligen tjänat ut sin roll och inte kan användas eller lagas mer är det dags att återvinna materialet. Textilavfallet som samlats in kan användas som råvara till nya produkter. Det vanligaste är att uttjänta textilier återvinns som råvara i till exempel isolering eller stoppning av olika slag. Se länkar här intill om var du lämnar textilavfall för materialåtervinning i Sundbyberg.

Utvinn energi eller deponera

De lägsta stegen i trappan handlar om det material som inte bör eller kan materialåtervinnas. Dessa material bränns och blir till energi i form av exempelvis fjärrvärme. Om inte ens förbränning är möjlig är sista trappsteget att deponera avfallet. Här bör inga textilier hamna utan här återfinns till exempel spegelglas eller isolering.

Så var hamnade du i trappan? Vill du läsa mer om det långsiktiga avfallsarbetet eller vill du dela med dig av dina tankar kring avfall och återbruk? Följ gärna länkarna här intill eller besök vår Facebooksida.