Så gör du med matavfallet i sommar

Här kommer några användbara tips inför en, förhoppningsvis, varm och solig sommar.

  • Låt matavfallet rinna av ordentligt innan det läggs i papperspåsen.
  • Använd den särskilda påshållaren/korgen, så att papperspåsen får luft och inte blir blöt.
  • Blanda i tidningspapper eller ofärgat hushållspapper.
  • Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop den innan den slängs i kärlet.
  • Skölj räk- och kräftskal i kallt vatten. Slå sedan in dem i ett tidningspapper innan du lägger det i papperspåsen. Då luktar de inte lika illa.

Bor du i villa och har en brun tunna för matavfall, tänk på detta:

  • Spola ur tunnan regelbundet.
  • Försök att ställa tunnan på en skuggig och vädrad plats.
  • Spreja lite ättika på botten och väggarna i tunnan. Det ger fräschare lukt och hjälper även till att avskräcka flugor.
  • En tidning kan läggas i botten av tunnan för att suga upp fukten.

Visste du att…

  • En påse matavfall ger biogas som räcker till 4 kilometers körning med en biogasbil.
  • En påse matavfall ger också biogödsel som räcker för att odla havre till 11-18 portioner havregrynsgröt.

Tack för att du sorterar ut matavfallet!