Så gör du med matavfallet i sommar
Här kommer några användbara tips inför en, förhoppningsvis, varm och solig sommar.
- Låt matavfallet rinna av ordentligt innan det läggs i papperspåsen.
- Använd den särskilda påshållaren/korgen, så att papperspåsen får luft och inte blir blöt.
- Blanda i tidningspapper eller ofärgat hushållspapper.
- Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop den innan den slängs i kärlet.
- Skölj räk- och kräftskal i kallt vatten. Slå sedan in dem i ett tidningspapper innan du lägger det i papperspåsen. Då luktar de inte lika illa.
Bor du i villa och har en brun tunna för matavfall, tänk på detta:
- Spola ur tunnan regelbundet.
- Försök att ställa tunnan på en skuggig och vädrad plats.
- Spreja lite ättika på botten och väggarna i tunnan. Det ger fräschare lukt och hjälper även till att avskräcka flugor.
- En tidning kan läggas i botten av tunnan för att suga upp fukten.
Visste du att…
- En påse matavfall ger biogas som räcker till 4 kilometers körning med en biogasbil.
- En påse matavfall ger också biogödsel som räcker för att odla havre till 11-18 portioner havregrynsgröt.
Tack för att du sorterar ut matavfallet!