Stora biltvättarhelgen 27 – 28 april 2024

PUBLICERAD 2024-04-23 17:04

Våren är här och kanske är det dags att tvätta bilen? Varför inte göra det till en tradition att tvätta din bil i en tvätthall under Stora Biltvättarhelgen som i år infaller 27 - 28 april? 

DÄRFÖR SKA DU VÄLJA BILTVÄTTEN

Det finns många goda anledningar att tvätta bilen på rätt sätt. Om du ”fultvättar” hemma på gatan rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rakt ut i våra vattendrag och i havet. Det vill säga ut i Bällstaån, Lötsjön och Brunnsviken. När du väljer biltvätten får du istället en ren bil utan att smutsa ner vatten och natur.

För att uppmärksamma frågan lite extra arrangeras Stora Biltvättarhelgen i april varje år. Initiativtagare är branschorganisationen Svenskt Vatten där Sundbyberg Vatten och Avfall ingår som medlem.

5 myter om biltvätt – Sant eller falskt?

Myt #1

”Det är sämre för miljön att köra flera mil till en biltvätt än att tvätta bilen på gatan.”
Nej, det är inte riktigt rätt. När du tvättar din bil på gatan rinner olja, tungmetaller och andra giftiga ämnen rakt ut i naturen. Passa på att tvätta bilen när du tankar så undviker du onödig körning.

Myt #2

”Att tvätta bilen på gatan är ju inte värre än när det regnar på bilen.”
Regnvatten löser inte bort olje- och asfaltsrester som fastnat på din bil. För det behövs bilvårdsprodukter. Biltvätten är utrustad för att avskilja de farliga ämnena.

Myt #3

”Bilen blir inte ren om man använder miljövänliga bilvårdsmedel.”
Miljövänliga bilvårdsmedel får ofta topplaceringar i tester som görs. Miljömärkta bilvårdsmedel tvättar minst lika bra som andra bilvårdsprodukter.

Myt #4

”Att tvätta bilen väldigt sällan är bra för miljön.”
Det är precis tvärt om. Kör du bil varje dag bör du helst tvätta bilen två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Då hinner inte olja, asfaltsfläckar och salt bita sig fast och är lättare att få bort.

Myt #5

”Det är inga problem att tvätta bilen på gatan så länge jag använder miljömärkta produkter.”
Det är aldrig okej att tvätta på gatan, inte ens om du använder miljömärkta bilvårdsprodukter. Smutsen du tvättar av från bilen innehåller asfaltsrester, tungmetaller, olja och andra giftiga ämnen som spolas rakt ut i naturen.