
Matavfall
Som fastighetsägare ansvarar du för att boende och verksamheter i fastigheten kan sortera sitt matavfall.
Matavfall, även kallat köks- och livsmedelsavfall, är biologiskt nedbrytbart avfall som uppkommer i livsmedelshanteringen i hushåll eller verksamheter och som skulle kunna, eller har kunnat, användas som livsmedel.
Fastighetsägare ansvarar för att möjliggöra en god utsortering av matavfall. Det gör ni dels genom att ordna en tillgänglig och städad insamlingsplats med tydlig information, dels genom att se till att hushållen har tillgång till matavfallspåsar och ventilerade påshållare.
Exempel på sådant som räknas till matavfall är; rester av kött, fisk, grönsaker, frukt och bröd. Förutom detta ingår också skal, ben, kaffesump och liknande som visserligen inte är mat men ändå intimt förknippat med mat. Butiksavfall av animaliskt ursprung utgör dock före detta livsmedel och ska hållas skilt från annat avfall.
I Sundbyberg har nästan alla fastigheter insamling av matavfall, eftersom det har varit obligatoriskt i kommunen sedan drygt ett decennium.
Hämtning av matavfall
Matavfall från hushåll och verksamheter ska hämtas genom Savab och mot avgift enligt kommunens avfallstaxa.
För ändringar av abonnemang, felanmälan eller frågor kring tjänsten, kontakta vårt Servicecenter.
Följande behållare är godkända för insamling av restavfall.
- Kärl i storleken 140 liter
- Bottentömmande behållare, nedgrävda eller icke nedgrävda
- Mobil sopsugsanläggning
- Stationär sopsugsanläggning
Matavfallskvarn kopplad direkt på avloppet
I Sundbyberg är det inte tillåtet att ha avfallskvarn kopplad till avloppet. En anledning är att våra VA-ledningar inte är byggda för att ta hand om avfall, och det riskerar att bli stopp.