Ett litet kollage med två bilder. Den första är en reklamlapp för kampanjen "Europa minskar avfallet-veckan" och den andra bilden består av Returpunktens entrédörr i Sundbyberg.

Europa minskar avfallet – på Returpunkten

PUBLICERAD 2021-11-23 11:11

Mellan 20 och 28 november pågår EU-kampanjen Europa Minskar Avfallet. Årets tema är hållbara städer och vad passar då bättre än att lyfta fram Sundbybergs egen prisbelönta Returpunkt.

Det bästa avfallet är det som inte finns

Som kommunalt VA- och Avfallsbolag är ett av våra huvuduppdrag att samla in hushållsavfall från boende och verksamheter i Sundbyberg. Vi hämtar soporna helt enkelt och ser till att de återvinns på ett så bra sätt som möjligt. Men det är långt ifrån allt vi gör inom avfallsområdet. Enligt nationella mål ska vi även verka för att förebygga uppkomsten av avfall. Alltså underlätta för prylarna att gå några varv till i bruk innan de till sist blir ett avfall. På så vis sparar vi på jordens resurser.

Återbruka på Returpunkten

  • Återbruka: Att använda en gång till.
  • Återvinna: Att återvinna materialet för att tillverka en ny produkt.

På Returpunkten kan du lämna förpackningar av glas, plast och metall samt elektronik för materialåtervinning. Men ännu bättre är att du kan rädda prylar från att överhuvudtaget bli avfall.

Så här fungerar det:

  1. Välkommen in i lokalen på Landsvägen 62!
  2. På väggen till höger hittar du återbrukshyllorna.
  3. Titta, lyft och känn på prylarna – är det något du behöver?
  4. Ta med det du vill och gå fram till personalen.
  5. De hjälper dig att väga prylarna för statistikens skull.
  6. Inga pengar byter hand, det är bara du som förlängt livslängden för något som annars skulle blivit ett avfall. Vinst för alla!