Kokning av vatten

Om vi har anledning att misstänka förändringar i dricksvattnets kvalitet kommer vi att gå ut med en så kallad kokningsrekommendation. Om detta skulle bli aktuellt för dig finns det vissa saker du bör tänka på.


  • Det räcker att koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt, det behöver inte koka en viss tid.
  • Förvara vattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur, eller kallare.
  • Kokt dricksvatten ska alltid användas när du exempelvis lagar mat, blandar saft och andra drycker, brygger kaffe, gör is, sköljer frukt eller borstar tänderna.
  • Okokt dricksvatten kan användas när vattnet ska upphettas över 100°C eller så länge vattnet inte ska förtäras (exempelvis om du ska använda vattnet till att tvätta händer och ansikte, tvätta kläder, städning eller vattna blommor).
  • Undvik att svälja vatten när du duschar, var speciellt uppmärksam när det gäller små barn.
  • Barn bör inte heller leka i vattenspridare, bassänger eller liknande under perioder med kokningsrekommendation.
  • Är du orolig för dina djur hänvisar vi till veterinär.

Relaterade artiklar